torstai 8. maaliskuuta 2012

Byrokratian syövereissä

Taas on tehty monta monta tuntia töitä rakennushankkeen eteen, vaikkei vielä ole kauhallistakaan kaivettu, eikä anturaa valettu.

Sen tavallisen lisäksi (= pyörittelen pienessä päässäni rakennusteknisiä ongelmia ja etsin niihin ratkaisuja) on tullut hommattua valvojalta kustannusarvio ja allekirjoitettu energiatodistus. Ensinmainittu on lähetetty yhteen pankkiin, ja tänään menen sen kanssa toiseen. Lisäsi kävin paikallisessa Rautiassa täyttämässä kanta-asiakashakemuksen ja lähetin heille sähköpostilla piirustukset, jotta materiaalimääriä ja tarjouksia on  helpompi laskea.

Rakennuslupahakemus energiatodistuksineen ja muine liitteineen on nyt jätetty kuntaan. Johtava rakennustarkastaja järjesti minulle eilen audienssin ja kävimme rakennuslupahakemusta ja sitä puolen kilon liitepinkkaa läpi toista tuntia. Pienenpieniä täydennyksiä ja muutoksia hakemuspapereihin tuli, ja pari ehtoa sovittiin kirjattavaksi rakennuslupaan, mutta nyt on hyvä ja helpottunut mieli. Ainoa puuttuva liite, eli autotallin energiatodistus, on myös tilattu jo rakennesuunnittelijalta.

Sinänsä byrokratian ja paperin määrä ei enää jaksa hämmentää ja vaivata niin paljoa kuin ensimmäisellä kerralla. Täytyy silti sanoa, että rakennusväsymys olisi ehkä iskenyt ensimmäisen kerran jo nyt, jos yhteistyö valvojan ja rakennustarkastajan kanssa ei olisi tuntunut näin mutkattomalta, ja jos heiltä ei olisi saanut tarvittavaa avustusta ja tukea. Niitä papruja kun on oikeasti paljon, ja myös selvästi enemmän kuin 10 vuotta sitten.

Tähän mennessä kaikki hyvin siis. Seuraavaksi aletaankin katsoa, mikä pankki antaa lainaa parhailla ehdoilla. OP:n (mielestäni hyvän) tarjouksen olen jo käynyt kuulemassa, ja tänään menen Nordeaan. Myös tähänastisesta "omasta pankistamme" Handelsbankenista tullee tarjous lähipäivinä.

Tänään jäin kotiin tekemään töitä, koska uuden tiskikoneen asentaja tulee "johonkin aikaan aamupäivästä" vierailemaan. Lisäksi on se pankkikeikka iltapäivällä. Uusi tiskikone liittyy rakennusaiheeseen siten, että se on ensimmäinen osa kodinkonepakettia, josta kävin tekemässä viime viikonloppuna kaupat Veikon Koneessa. Loput koneet toimitetaan sitten loppukesästä, ja eri osoitteeseen. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti