Vaikeita päätöksiä, paljon miettimistä.

No niin. Meistä yllättävän moni haluaa aivan ihanan - suorastaan maailman parhaan - rakennuksen kodikseen. Talon, joka on laadukas, kaunis, viihtyisä, käytännöllinen, sopivan kokoinen, sijainniltaan hyvä ja asumiskustannuksiltaan alhainen. Jotkut löytävät sellaisen vuokraamalla tai ostamalla - toiset taas haluavat rakentaa tai rakennuttaa sen itse tai itselleen.

Ylläolevaa päämäärää kohti mennään hyvin monella tavalla, jotkut kokevat päässeensä sinne, ja jotkut eivät - ainakaan vielä. Jos päätyy rakentamaan tai rakennuttamaan talon, kyseiseen päämäärään päästäkseen on yleensä tehtävä hyvin hyvin monenlaisia ratkaisuja ja päätöksiä. Yleensä rakentajan päässä pyörii kymmeniä kysymyksiä, joihin ei tahdo löytyä vastausta. Innokkaita vastaajia kyllä löytyy, mutta valitettavasti vastaukset faktatietoa useammin pohjautuvat vastaajan ennakkoluuloihin, kuulopuheisiin tai henkilökohtaisiin taloudellisiin intresseihin.

Rakentaja joutuu siis monessa kohtaa tekemään päätöksiä omien mieltymyksiensä, kokemuksiensa, arvojensa ja joskus jopa vaistojensa pohjalta. Siten rakennusten kirjo on siis moninainen, vaikka tämän sivun alussa mainitut varsin yleiset ja yhtenevät tavoitteet ovat pohjana.

Meidän tekemämme tekniset ja muut ratkaisut kiteytyvät kohteen pohjapiirustuksessa, valituissa rakenne- ja tekniikkaratkaisuissa jne. Koska tämä on toinen talo, minkä rakennamme, olemme luonnollisesti ottaneet edellisestä rakennusprojektista oppia ja yrittäneet korjata epäkohtia. Ylipäätään olemme koettaneet tehdä suunnittelun mahdollisimman perusteellisesti, koska koemme, että edellisessä projektissa otimme liian monta asiaa annettuna, emmekä miettineet yksityiskohtia ja tarpeita tarpeeksi tarkkaan.

Tehtyjä ratkaisuja itse kukin voi peilata omiinsa, muistaen sen, että olemme yksilöitä joiden mieltymykset ja tarpeet vaihtelevat. Makuasioista voi toki kiistellä, vaikkapa kommentoimalla. Ratkaisuista, suunnitelmista, toteutustavasta ja talotekniikasta toisella sivulla sitten lisää.